Whatsapp icon

24-uurs service

Vakkundige monteurs

Snelle oplossingen

Terug

09/01/2023

Gas besparen door te verwarmen met airco

Gas besparen in je woning, kantoor, praktijkruimte, winkel of horecazaak? Iets wat je zeker zal willen aanpakken is de verwarming. Die gasverslindende cv-ketel moet eruit. Voor velen is verwarmen met airco een voordelig alternatief. Deze werkt als lucht/lucht-warmtepomp met zeer hoog rendement. Met één airco-installatie verwarm je een of enkele kamers tot vele ruimtes tegelijk. Daarbij wordt de lucht gefilterd, waarmee de luchtkwaliteit verbetert. Is verwarmen met airco iets voor jou? Hier, op het blog van Van den Brink Koeltechniek, lees je er alles over. 

Gas besparen: we moeten wel

Heb je een flexibel energiecontract, dan heb je ‘live’ de grillen van de energiemarkt meegemaakt. Ineens schieten de gasprijzen omhoog en betaal je het dubbele, misschien wel driedubbele per kuub. Ook als je vaste contract bijna afloopt zal je de noodzaak voelen om gas te besparen. Gelukkig zijn er vele alternatieven voor de cv-ketel. Denk aan warmtenetten, stadsverwarming, vloerverwarming, warmtepompen en airconditioning. Inderdaad: verwarmen met airco! We zullen kort uitleggen hoe dat werkt.

Hoe werkt verwarmen met airco?

De meeste moderne airco’s hebben een dubbele functie, namelijk koelen en verwarmen. Dat geldt zeker de airco’s die wij installeren. Deze zijn uitgerust met moderne invertertechnologie. Tijdens het verwarmen wordt de werking van de airco omgedraaid. Zolang de binnentemperatuur hoger is dan de ingestelde temperatuur, zal de airco warmte uit de binnenlucht halen en afvoeren naar buiten. Is het binnen kouder dan de ingestelde temperatuur, dan haalt de airco warmte uit de buitenlucht naar binnen.

Werkt ook als het vriest

Dus: wanneer je de airco als verwarming gebruikt, haalt deze warmte uit de buitenlucht naar binnen. Hoe werkt dat dan als het buiten vriest? Nou, dan werkt je airco-warmtepomp nog prima! Wanneer het vriest zit er nog steeds warmte-energie in de lucht, alleen wat minder geconcentreerd. De buitenunit van de airco moet dan harder werken om deze warmte te pakken te krijgen. Het rendement daalt dus wel iets met de temperatuur. De meeste modellen krijgen je ruimte(s) op juiste temperatuur bij buitentemperaturen tot -10 of -15 0C. Veel kouder wordt het de laatste jaren ook niet in Nederland. 

Hoeveel bespaar je dan met airco-verwarming?

Als we puur kijken naar de besparing op gas, wanneer je volledig overstapt op verwarmen met airco, dan is de rekensom eenvoudig. Ga na hoeveel gas je cv-ketel per jaar gebruikt om de keet te verwarmen et voilá, dat is de hoeveelheid gas die je verbruikt. Daarnaast zijn er diverse oplossingen om ook het warme water via de airco te regelen. Kook je daarnaast elektrisch dan is je besparing op gas al 100%!

Contact opnemen

Meer besparen met slimme inverters

Maak je geen zorgen, we proberen je niet een extra apparaat aan te smeren. Jouw nieuwe airco is al uitgerust met een slimme inverter. De meeste aircofabrikanten hebben op hun eigen manier de invertertechnologie getweakt. Deze gezonde concurrentie levert een steeds hoger rendement voor verwarmen met airco. Het doel is altijd om slimmer te verwarmen en meer energie te besparen. De inverterunits in Daikin airco’s, bijvoorbeeld, verhogen hun capaciteit geleidelijk op basis van de capaciteit nodig is om de ruimte af te koelen of op te warmen. Dankzij deze ontwikkelingen zorgt de inverter inmiddels voor 30% minder stroomverbruik. Verwarmen met airco wordt dan ook met de tijd steeds energiezuiniger.

Besparing op energieverbruik: rendement vergelijken

Bij traditionele cv-ketels wordt warmte geproduceerd door de verbranding van gas. Hoe vernuftig dit ook gebeurt, het rendement zal nooit boven de 99,99999… % komen. Er kan niet méér energie uit dan dat erin gaat. Bij verwarmen met airco kan dat wel degelijk en dat gebeurt ook. Er wordt weliswaar energie verbruikt om installatie te laten werken, maar de energie die nodig is voor het verwarmen wordt letterlijk uit de lucht gegrepen. Hierdoor kunnen moderne airco’s meer energie afgeven dan dat erin gaat. Verwarmen met een rendement van 400% is met airco tegenwoordig heel normaal.

Cv-ketels hebben een rendement van maximaal 99,99%. Voor verwarmen met airco is een rendement van 400% geen uitzondering.

Besparing in geld

De besparing in geld is van nog meer factoren afhankelijk, waaronder de energieprijzen van het moment. Als we nu bedragen noemen en op ‘publiceren’ klikken zijn de prijzen alweer gewijzigd. Ons advies: ga na of je mensen kent die al overgestapt zijn op verwarmen met airco en vraag wat zij tot nu toe bespaard hebben. Dan heb je een indicatie. Klinkt het interessant (waarschijnlijk wel!), neem dan contact op met je aircospecialist. Deze kan een gepersonaliseerde schatting berekenen van jouw besparing op de energierekening.

Tip: als je ze nog niet hebt, laat slimme meters plaatsen. Je kunt dan live je gas- en elektriciteitsverbruik monitoren en terugzien. Raadpleeg ook je afrekeningen van voorgaande jaren. Je hebt dan een uitgangspunt om straks te kunnen berekenen wat je bespaart door te verwarmen met airco.

Welke airco met verwarming moet ik hebben?

De juiste airco kiezen vergt het nodige denkwerk. Het aantal kubieke meters die je wilt verwarmen, hoeveel ruimtes je op één airco-installatie aan wilt kunnen sluiten, hoe goed de ruimtes zijn geïsoleerd, je persoonlijke voorkeuren; er zijn vele factoren die je mee kan laten wegen. Als aircospecialist zijn we getraind en ervaren in het achterhalen van jouw klimaatbehoefte. Al onze airco’s zijn topmodellen van gerenommeerde merken als Daikin en Mitsubishi Heavy Industries. Met de kwaliteit zit het sowieso goed.

Laten we eens bespreken hoe je gas en energie kan besparen door te verwarmen met airco. We adviseren je persoonlijk over de beste airco-installatie voor jou. Laat de installatie, het onderhoud en de service ook maar aan ons over. Dan heb jij altijd en ieder seizoen het juiste binnenklimaat, met een prettige luchtvochtigheid en schone lucht van aangename temperatuur. Zullen we vrijblijvend kennismaken?

Warme groeten!
Het team van Van den Brink Klimaattechniek

Gratis adviesgesprek aan huis

Benieuwd naar de mogelijkheden van verwarmen met airco? Onze specialisten helpen je graag verder met een advies op maat.

Contact opnemen