Whatsapp icon

24-uurs service

Vakkundige monteurs

Snelle oplossingen

Terug

22/07/2021

Een airco-installatie voor thuis – de praktische stappen

Je bent erover uit, of misschien twijfel je nog een beetje, maar je wilt graag airconditioning in huis. Dat is een prima plan, want zo houd jij de temperatuur in huis het hele jaar door comfortabel. Aangenaam warm in de winter en heerlijk koel in de zomer. Maar waar begin je? Wij vertellen het je graag aan de hand van een praktisch stappenplan.

Stap 1 – Ga op zoek naar een betrouwbaar installatiebedrijf

Tijdens je zoektocht kom je allerlei bedrijven tegen die airco’s plaatsen in huis. De meeste installatiebedrijven zullen betrouwbaar zijn, maar er zijn ook altijd bedrijven die misleidend te werk gaan. Een erkend bedrijf herken je onder andere aan het NVKL-label. Dat is een brancheorganisatie voor koudetechiek en klimaatbeheersing. Daarnaast kun je op zoek gaan naar reviews op websites of eens een rondvraag doen bij bekenden.

Stap 2 – Kies voor airco advies thuis

Elk huis en elke wens is anders. Ook als het aankomt om het installeren van een airco in huis. Kies daarom voor een airco advies bij je thuis. Veel airco-installateurs bieden deze service gratis aan. Een adviseur komt dan bij je thuis om je wensen en je budget te bespreken. Ook bekijken ze samen met jou waar je het beste de airco kunt plaatsen in huis. Een airco plaatsen in een bestaande woning is vaak geen enkel probleem; of je huis nu 100 jaar oud is of nog maar 2 jaar oud. Een goede adviseur geeft je niet alleen de juiste informatie, maar geeft je ook een prettig gevoel.

Stap – 3 Maak een afspraak voor plaatsing airconditioning in huis

De volgende stap is het maken van een afspraak bij een erkende airco-installateur. De wachttijden voor installatie van een airco thuis verschillen nog al eens. Dat zegt overigens niets over de kwaliteit of snelheid waarmee de installateur werkt, maar heeft bijvoorbeeld te maken met beschikbare installateurs. Wij kunnen airco’s voor thuis doorgaans binnen 3 weken al installeren, ook in het hoogseizoen. Om goed voorbereid de zomer in te gaan is het aan te raden om je airco gedurende de herfst- of wintermaanden te laten installeren. Je wordt dan niet verrast door plotseling zomerse temperaturen in april of mei, met als gevolg al vroeg in het jaar een warm huis.

Stap 4 – Verwelkom de monteur

Als de dag van installatie is aangebroken, zal de monteur vaak al vroeg bij je op de stoep staan om je airconditioning in huis te installeren. Bij een erkende installateur kun je ervan op aan dat de monteur bekwaam is. Een airco plaatsen in huis kan vaak binnen een dag. De monteur legt uit welke werkzaamheden hij of zij gaat uitvoeren en gaat aan de slag. Aan het einde van de dag is de installatie gereed voor gebruik. Uiteraard ontvang je een handleiding en alle benodigde servicedocumenten. De monteur zal je demonsteren hoe de airco werkt en laat de werkplekken weer netjes achter.

Stap 5 – Onderhoud van je airconditioning

Om je airconditioning altijd te laten lopen als een zonnetje is goed onderhoud belangrijk. Door bijvoorbeeld stof kan de airco minder goed werken. Het is verstandig om daarom een onderhouds- of servicecontract af te sluiten. Je kunt dan jaarlijks onderhoud laten uitvoeren. En mocht er onverhoopt wat mis zijn met je airconditioning, dan komt de monteur snel langs om het probleem op te lossen.

Airco plaatsen in huis – de prijs

Het kopen en laten plaatsen van een airconditioning in huis is een investering, maar wel een investering waar je veel profijt van hebt. Je kunt kiezen voor budgetvarianten, het nadeel is dan vaak dat ze korter mee gaan, meer geluid produceren of minder energiezuinig zijn. De meeste airco-installatiebedrijven werken met een aantal vaste merken en hanteren vaste prijzen. De prijs van het laten plaatsten van een airco is natuurlijk ook afhankelijk van het aantal ruimtes dat je wilt laten koelen. Het is belangrijk om je van te voren goed te laten informeren over de prijzen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Airco-installatie voor thuis? Maak een adviesafspraak bij Van den Brink

Laat je airco-installatie installeren door een Van den Brink-monteur. Dan ben je verzekerd van een snelle en vakkundige montage binnen 1 dag! Maak eenvoudig een afspraak voor advies aan huis. Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs. Altijd in de regio! Van Kampen en Zwolle tot Almere en Apeldoorn: Wij ontwerpen, installeren en onderhouden jouw airco.