Whatsapp icon

24-uurs service

Vakkundige monteurs

Snelle oplossingen

Terug

29/10/2021

Vergelijking tussen een airco-installatie en een losse unit

Airco’s zijn er in verschillende soorten en maten. In de zomer grijpen we massaal naar de mobiele airco’s. Die zijn tenslotte effectiever dan een ventilator en geven de verkoeling die we nodig hebben. Toch is de aanschaf van een echte airco-installatie voor de lange termijn veel verstandiger. Want één ding is zeker; warme zomers blijven terugkeren en de meeste mobiele airco’s of luchtkoelers zorgen vaak maar voor beperkte verkoeling, slurpen energie en maken ook best veel lawaai. We vergelijken een airco-installatie en een mobiele airco op een aantal belangrijke punten met elkaar.

Energieverbruik

Op het gebied van stroomverbruik zijn zowel airco-installaties als mobiele airco’s een stuk energiezuiniger geworden. Toch verbruikt een mobiele airco veel meer stroom dan een airco-installatie. Heb je een mobiele airco 50 uur aanstaan dan kost je dat ongeveer €40,- extra. Gebruik je een goede airco-installatie voor hetzelfde aantal uren, dan ben je €10,- extra aan stroomverbruik kwijt. Een vaste airco-installatie in huis is dus vele malen goedkoper van een mobiele airco.

Geluidsniveau

Mobiele airco’s maken nog best veel geluid. Zelfs de duurdere varianten produceren geluid dat te vergelijken is met dat van een koelkast bijvoorbeeld. De boosdoener van de geluid is de compressor die in de ombouw van de mobiele airco zit. Bij een airco-installatie hangt de compressor buiten, waardoor je het geluid niet hoort. Daarnaast geldt; hoe hoger de temperatuur, hoe harder de mobiele airco moet werken en hoe meer geluid er wordt geproduceerd. De binnenunit van een airco-installatie is nagenoeg geluidsstil. De ventilator zelf maakt geen geluid. Het enige geluid dat je mogelijk hoort is het verplaatsen van de lucht (wind).

Koeling

Een mobiele airco is geschikt om een kleine ruimte mee te koelen. Een woonkamer of grotere slaapkamer krijg je er niet echt goed meer mee gekoeld. Het ontbreekt de mobiele airco simpelweg aan capaciteit om dat goed te kunnen doen. Een airco-installatie daarentegen is prima in staat om ook de grotere ruimtes in huis goed en gelijkmatig te koelen. Er zijn installaties verkrijgbaar in verschillende vermogens. Het is van te voren altijd slim om te bepalen welk wattage minimaal nodig is voor een goede koeling. Dat kun je prima bespreken met de adviseur. Zij komen bij je aan huis en kijken naar de factoren die de koellast van de airco-installatie bepalen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het type dak dat je hebt, maar ook de mate van isolatie van je woning.

Kwaliteit

Er zijn mobiele airco’s van diverse kwaliteiten verkrijgbaar en de laatste jaren is de kwaliteit ook steeds beter geworden. Ondanks dat blijven mobiele airco’s vrij veel geluid produceren en hebben ze het moeilijk als de ruimte heel warm is. Een airco-installatie is gebouwd om langdurig en regelmatig te verkoelen en ze gaan jaren mee. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je airco vakkundig laat installeren.

Kosten

Een mobiele airco is over het algemeen kostenvriendelijk en daarom erg aantrekkelijk om aan te schaffen. Ze zijn al te koop voor een paar tientjes, tot een bedrag oplopend naar rond de €1.300,-. Een airco-installatie vraagt een grotere investering, maar ook hier kunnen prijzen flink variëren. Dit is afhankelijk van je wensen. Bij ons heb je vanaf €1.900 een airco in huis.

Gratis adviesgesprek aan huis

Twijfel je tussen een airco-installatie en een losse unit? Onze specialisten adviseren je graag. Geheel vrijblijvend.

Neem contact op