Whatsapp icon

24-uurs service

Vakkundige monteurs

Snelle oplossingen

Terug

06/02/2024

Tips en Tricks in het gebruik van klimaatbeheersing in huis

Met de opkomst van slimme technologieën in de koel- en verwarmingstechniek wordt het steeds gemakkelijker om een comfortabel binnenklimaat te creëren. Daarbij kunnen we tegelijkertijd energie besparen en belasten we het milieu minder, een win-winsituatie dus! Maar weet jij eigenlijk hoe je jouw airconditioning het efficiëntst gebruikt? In dit artikel kom jij alles te weten over het meest zuinige en eenvoudige gebruik van jouw klimaatbeheersing in huis. Van handige settings tot onderhoud, we delen praktische tips en tricks om jouw binnenklimaat comfortabel en gezond te houden.

De beste temperaturen in huis

Wil je niet alleen lekker warm thuis zitten, maar ook energiebewust bezig zijn? Als je veel thuis bent, overweeg dan om de thermostaat van je CV-verwarming op 16 graden te zetten. Voor extra warmte, stel je daarbij de airco in op verwarmen en kies je voor een comfortabele 19 graden. Als het nog niet warm genoeg is, kan je de temperatuur wat hoger instellen. Ook als je niet thuis bent, kan je energie besparen door de CV-verwarming laag te houden en de airco via een timer in te stellen om te verwarmen voordat je thuiskomt. Zo kom je thuis in een warm huis zonder onnodig energieverbruik!

Zorg ervoor dat de airco op een rustige stand staat (de ventilator op “low” of 1), waardoor de kamer op een behaaglijke temperatuur wordt gehouden zonder dat er een sterke luchtstroom is. Vergeet niet om de klimaatbeheersing op een energiezuinige stand te houden voor jouw comfort en kostenbesparing. Zo vermijdt je extreme temperaturen voor zowel je gezondheid als om elektriciteit te besparen. Met deze slimme aanpak kan je comfortabel en milieubewust van je binnenklimaat genieten.

 • Stel de airconditioning ’s winters in op verwarmen met een temperatuur van 19 graden (afhankelijk van de ruimte). Als het nog niet comfortabel aanvoelt, kan je het wat hoger instellen.
 • Zet de airconditioning op een lage ventilatorsnelheid (stand “low” of 1) voor een prettige temperatuur en fijne luchtstroom.
 • Zelfs wanneer je niet thuis bent, kun je de CV-verwarming op 16 graden zetten en de airco via een timer instellen om te verwarmen voordat je thuiskomt. Stel de airco in om 20-30 minuten voor je thuiskomst te starten met verwarmen.
 • Laat je klimaatbeheersing op een energiezuinige stand draaien; je airco is efficiënter in het behouden van de tempratuur dan in het opwarmen van een ruimte.
 • Probeer indien mogelijk het produceren van warmte in de zomer (bijvoorbeeld afwassen of bakken) uit te stellen tot de avond.
 • Voorkom dat lampen of televisies te dicht bij je klimaatbeheersing geplaatst worden, aangezien deze apparaten warmte kunnen produceren. De thermostaat kan deze warmte detecteren en resulteren in onnodige werking van de airconditioner.

Vermijd het instellen van extreem hoge of lage temperaturen voor je gezondheid en om elektriciteit te besparen.

Slimme bediening van jouw airco

Veel klimaatbeheersing systemen, waaronder de Mitsubishi Heavy Industries van Van den Brink Koeltechniek, bieden een energiebesparende modus, waarbij de airco op een laag niveau draait om warmte te leveren. Dit wordt vaak de “eco-stand,” “energysave,” of “auto-save” genoemd en is te vinden op de afstandsbediening. Deze handige functie is een uitstekende manier om niet alleen comfort te behouden, maar ook energie en kosten te besparen. Daarnaast bestaat er bij je klimaatbeheersing ook de handige timerfunctie en bedien je de airconditioning op afstand via de uitgebreide WiFi-module. Regel hierdoor op afstand de ingestelde tempratuur, werkingsmodus en ventilatorsnelheid. Zelfs Voice Commando via Google of Amazon kunnen worden gekoppeld aan jouw klimaatbeheersing! Stel daarbij je systeem in om te reageren op het weer, je thuiskomst, agenda, evenementen en meer, waardoor je energie kunt besparen en toch een prettige temperatuur kunt behouden.

 • Maak gebruik van timerfuncties en bediening via de WiFi-modele om week-, maand- of jaarprogramma’s in te stellen en de airco op afstand aan/uit te schakelen met een App.
 • Activeer de energiebesparende modus (eco-stand, energysave, auto-save) op je airconditioning voor efficiënt energiegebruik.
 • Stel de airco ’s nachts in op de standby-modus om onnodig energieverbruik te vermijden en toch een fijne temperatuur te behouden.
 • Pas de luchtstroomrichting aan (omhoog/omlaag en links/rechts) voor een gelijkmatige kamertemperatuur of laat deze automatisch beheren met de automatische klepfunctie.
 • Gebruik het apparaat alleen wanneer nodig en maak slim gebruik van de Smart Home Integratie (IFTTT-app) om onnodig verbruik te voorkomen en jouw klimaatbeheersing onderdeel uit te laten maken van jouw levensstijl.

Onderhoud van je klimaatbeheersing

Het goed onderhouden van je airco installatie is belangrijk om het systeem optimaal te laten functioneren. Bij Van den Brink Koeltechniek nemen we daarom alle zorgen over het onderhoud en de werking van je airconditioner uit handen. We zorgen ervoor dat je airconditioner in topconditie is en blijft, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over het schoonhouden van de binnen filters of de regelmatige inspectie en reiniging van de buitenunits van je aircosysteem. Met Van den Brink Koeltechniek ben je verzekerd van een goed onderhouden airconditioner die efficiënt werkt en een gezond binnenklimaat in je huis behoudt. Wij staan voor je klaar om al het onderhoud en reparatie voor jou op te lossen.

 • Een perfecte luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Regelbaar door de ontvochtingsfunctie op de airconditioner.
 • Zorg voor goede ventilatie, regelbaar door de Mitsubishi klimaatbeheersing.
 • Een ideale luchtkwaliteit binnenshuis is niet alleen een bepaald percentage luchtvochtigheid, maar ook een juiste zuurstofconcentratie en een laag percentage CO2. Verhoogde CO2-concentraties kunnen hoofdpijn, concentratieproblemen en ademhalingsproblemen veroorzaken.
 • Hoge luchtvochtigheid zorgt voor een verhoogd risico op schimmelvorming op muren, houtrot, en de aanwezigheid van ongedierte zoals huisstofmijt, zilvervisjes en pissebedden. Dit kan allergische reacties verergeren. Meer informatie in deze blog.

Wat is de beste luchtvochtigheid in huis?

Een optimale luchtvochtigheid in huis varieert tussen 40% en 60% en kan onder andere worden beheerd met behulp van de ontvochtingsfunctie van de Mitsubishi airconditioners. Een te hoge luchtvochtigheid kan negatieve effecten hebben op zowel de gezondheid als de staat van je woning. Het vergroot namelijk het risico op schimmelvorming en de aanwezigheid van ongedierte zoals huisstofmijt. Klimaatbeheersing in huis biedt daarnaast een geautomatiseerde ventilatie tijdens het verwarmen en koelen. Hierdoor is het niet altijd nodig om ramen open te houden voor frisse lucht.

Gratis adviesgesprek aan huis

Benieuwd naar de mogelijkheden van klimaatbeheersing in jouw woning? Onze specialisten helpen je graag verder met een advies op maat.

Contact opnemen