Whatsapp icon

24-uurs service

Vakkundige monteurs

Snelle oplossingen

Terug

02/04/2024

Waar let ik op bij het aanvragen van een offerte voor een airconditioner?

Het gebruik van een airco is steeds meer een noodzaak geworden dan een luxeartikel. Met de voortdurende stijging van de zomertemperaturen is een goede nachtrust vaak moeilijk te vinden. Om er dan toch comfortabel bij te zitten in zowel de winter- als zomermaanden kies je ervoor om een airconditioner te laten installeren. De eerste offerte aanvragen zijn inmiddels dan ook al de deur uit. Maar hoe zorg je er nu voor dat je de offerte van een airco installateur op de juiste manier leest en naar waarde kunt schatten? Ga er lekker warm bijzitten, en we leggen het je graag uit!

Type airco

Voordat je een offerte voor een airconditioner aanvraagt, is het handig om te weten dat er verschillende soorten airconditioners zijn. Sommige zijn makkelijk te installeren en passen goed in kleine ruimtes, terwijl andere meer koelvermogen bieden maar mogelijk meer installatiewerk nodig hebben. Zorg ervoor dat je het juiste type kiest en deze past bij de behoeften van jouw huis of kantoor.

 • Single split
 • Multi split
 • Monoblock
 • Mobiele airco

Vindt je het lastig om een keuze te maken tussen al deze mogelijkheden? Geen zorgen, wij geven je graag persoonlijk advies en stellen jouw wensen en behoeften centraal om je te helpen de meest geschikte airco te vinden.

Airco Hattem

Kwaliteit airconditioning

Voordat je een offerte aanvraagt, is het belangrijk om goed te kijken naar welke airconditioning er wordt aangeboden. Wat is het koelvermogen van de airconditioner? En hoe energiezuinig is de airco? Met voldoende panelen kunnen airconditioners zelfs worden aangesloten op zonnepanelen, waardoor je mogelijk energie kunt besparen. Het is daarom verstandig om een systeem te kiezen dat zowel efficiënt als betrouwbaar is. Het credo ‘’goedkoop is duurkoop’’ blijft hierbij van kracht.

Wachttijd loopt op! Van den Brink Koeltechniek

Functies en vermogen

Een airconditioner biedt doorgaans diverse functies. Naast het koelen van de ruimte, kan het ook verwarmen, ventileren, zuiveren of zelfs ontvochtigen. Het is van belang om bij de aanschaf aandacht te besteden aan het benodigde vermogen. Onvoldoende vermogen kan namelijk resulteren in onvoldoende koeling van de ruimte.

Energielabel en Energy Efficiëntie (EER)

Bekijk het bijbehorende energielabel van de airco. Dit kan variëren van A+++ (zeer efficiënt) tot G (minder efficiënt). Daarnaast staat de EER voor de verhouding tussen de hoeveelheid warmte of koeling die het apparaat produceert en de hoeveelheid elektriciteit die daarvoor nodig is. Hoe hoger de EER, hoe zuiniger het systeem is.

Juiste bedrijfskeuze

Naast de airco zelf, is het selecteren van het juiste installatiebedrijf net zo belangrijk. Kijk daarom naar de ervaring binnen het bedrijf en wat andere mensen over de producten en dienstverlening zeggen. Controleer of ze de benodigde certificaten hebben om airconditioners te installeren, zoals het F-gassen certificaat. Bedrijven met deze certificering tonen aan dat ze voldoen aan de wettelijke normen voor het omgaan met koelmiddelen. Kies voor een bedrijf dat een NVKL erkenning draagt. Dit kwaliteitslabel staat voor garantie. Doe je zaken met een NVKL-erkende installateur, dan is een goed eindresultaat gegarandeerd. Bij een eventueel geschil kun je de onafhankelijke geschillencommissie voor Koude en Klimaat raadplegen.

Zorg ervoor dat je goed kijkt welke services inbegrepen zijn bij de offerte. Sommige bedrijven bieden onderhoudsopties en uitgebreide garanties, wat handig kan zijn voor de langdurige werking van je airconditioning. Duidelijke communicatie hierin is tijdens de offerte aanvraag belangrijk om verwarring te voorkomen.

De kwaliteitskeurmerken welke Van den Brink Koeltechniek mag dragen.

VCA gecertificeerd
Bureau Veritas
NVKL erkend installateur
Kenteq
ISO 9001 Gecertificeerd
Erkend leerbedrijf

Inhoud offerte

Je hebt inmiddels de eerste offerte mogen ontvangen, maar wat moet hier nou eigenlijk precies in staan?

Wat de airco onder aan de streep kost hangt ook af van het type aanvraag. Investeer je als bedrijf in een airconditioner binnen het kantoorpand of industriehal, dan is op veel koeltechnische installaties de Energie Investerings Aftrek (E.I.A.) van toepassing. De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor particulieren maakt het natuurlijk ook veel uit of de offerte inclusief of exclusief btw is. Daarom is het belangrijk om hier goed op te letten bij het vergelijken van offertes!

 • Een heldere beschrijving van de werkzaamheden, inclusief de betrokken vakmensen en benodigde materialen;
 • Hoeveel en wanneer je moet betalen;
 • Mogelijke extra kosten, bijvoorbeeld het gebruik van eigen apparatuur of installatiekosten;
 • Duidelijke informatie over de betalingsvoorwaarden;
 • De geplande startdatum en de verwachte duur van het project;
 • Overeenkomsten met betrekking tot de oplevering van de werkzaamheden. Voordat je de opdracht bevestigt, moeten de startdatum en de verwachte opleveringsdatum expliciet vermeld zijn;
 • De geldigheidsduur van de offerte.

Werkzaamheden

Om misverstanden of teleurstellingen te voorkomen zal er in de offerte helder gecommuniceerd moeten worden wat wél, en wat niet wordt meegenomen bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Het voorkomen van vage formuleringen in de offerte draagt bij aan een soepel en succesvol verloop van het project. Dit zorgt voor duidelijke verwachtingen en minimaliseert onzekerheden gedurende het gehele proces voor zowel de klant als het installatiebedrijf.

In een offerte zal bijvoorbeeld expliciet vernoemd kunnen worden of het verpakkingsmateriaal al dan wel of niet wordt afgevoerd door de installateur, alsmede de aanleg van benodigde elektra voedingskabels of de garanties die worden geboden. Dit geldt eveneens voor onderhoudscontracten. Door transparant te communiceren over de inbegrepen werkzaamheden, materialen en eventuele kosten, voorkom je onduidelijkheid en stem je jouw wensen af op de te leveren diensten of producten. Zo weet zowel jij als klant, als het installatiebedrijf exact wat er verwacht wordt en is de kans op teleurstelling zo klein mogelijk.

Hulp bij het kiezen van een geschikte airco

De keuze voor een geschikte airco installateur ligt natuurlijk in jouw handen. Bij Van den Brink Koeltechniek begrijpen we dat deze keuze lastig is en we staan altijd klaar om je te helpen bij het selecteren van de juiste airco voor jouw woning, winkelpand of kantoorruimte. Ons team van experts beschikt over uitgebreide kennis en ervaring in de koeltechniek. We zijn hier om al je vragen te beantwoorden en advies te geven over de meest geschikte koeltechnieken voor zowel de particuliere als zakelijke doeleinden.

Contact opnemen