Whatsapp icon

24-uurs service

Vakkundige monteurs

Snelle oplossingen

Terug

25/06/2024

Airco en zonnepanelen: het perfecte plaatje!

Het gebruik van zonnepanelen om jouw airco van stroom te voorzien is een slimme manier om jouw energiekosten te verlagen en tegelijkertijd milieubewust bezig te zijn. De vraag naar koelen en verwarmen met airco en zonnepanelen komt daarom niet voor niets steeds vaker voor bij Van den Brink Koeltechniek. Wil jij ook alle voordelen van een airco in huis ervaren zonder je zorgen te maken over je energieverbruik? Lees dan even verder!

Airco op zonnepanelen

Met de revolutionaire invertertechnologie van de Mitsubishi airco modellen bespaar je al aanzienlijk op je energierekening. Maar ondanks deze energie-efficiënte lucht/lucht warmtepomp is er nog een manier om jouw energierekening te verlagen en tegelijkertijd een comfortabel binnenklimaat te behouden: een combinatie van airco en zonnepanelen. Het energieverbruik van jouw airco in huis of bedrijf is namelijk volledig te compenseren met de inzet van zonnepanelen.

Je airco kan volledig draaien op de energie die je zonnepanelen opwekken, wat resulteert in een lagere energierekening voor je airco dan je nu hebt! Het gebruik van zonnepanelen om je airco van stroom te voorzien betekent dat je zelfs op de heetste dagen van het jaar kunt genieten van een koel huis zonder je zorgen te maken over hogere energiekosten. Door je eigen energie op te wekken met zonnepanelen, ben je bovendien minder afhankelijk van schommelingen in de energieprijzen. Dit zorgt voor meer stabiliteit en voorspelbaarheid in je maandelijkse uitgaven!

Een moderne airco met invertertechnologie past daarnaast het energieverbruik aan de behoefte aan, waardoor het apparaat efficiënter werkt en minder energie verbruikt. In combinatie met de continue stroomopwekking van jouw zonnepanelen betekent dit dat je airco en zonnepanelen altijd optimaal presteert zonder pieken in energieverbruik.

Snelle montage & persoonlijk advies (2)

Hoeveel zonnepanelen voor een airco?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen jouw airco nodig heeft, zijn er een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Heb je meerdere binnenunits in huis? Maak je gebruik van een mobiele airco of een vast wandmodel? Gebruik je de airconditioning alleen in de zomer of wil je ook verwarmen met de airco? Het gemiddelde jaarverbruik van een multi split airco bedraagt 1222 kWh voor het verwarmen en 174 kWh voor het koelen. Hierbij is rekening gehouden met het gebruik van drie binnenunits, die gezamenlijk zorgen voor de verwarming en koeling van verschillende ruimtes in een woning. Een single split airco, specifiek voor een slaapkamer, heeft een jaarlijks verbruik van 103 kWh voor het koelen en 804 kWh voor het verwarmen.

Om dit energieverbruik te compenseren, bereken je eerst het kWh-verbruik en stem je de airco-installatie daarop af. Uitgaande van de multisplit airconditioning verbruik je zo’n 1400 kWh met koelen en verwarmen per jaar. Een zonnepaneel levert tegenwoordig rond de 400 Wp op. Dit betekent dat je ongeveer 4 zonnepanelen nodig hebt om een multisplit airco het hele jaar door van stroom te voorzien!

Verwarmen met airco en zonnepanelen

Naast het feit dat het heerlijk is om een airco in huis te hebben tijdens de warme zomerdagen, kunnen moderne airconditioners ook verwarmen. Hierdoor heb je het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat zonder gas te verbruiken. Door de combinatie van een energiezuinige airco en zonnepanelen, kun je je huis duurzaam en kostenefficiënt verwarmen. Maak je daarbij geen zorgen over een hogere energierekening, want met een airco die een hoog energielabel (A+ of hoger) heeft en goed is ingesteld, kan hij zelfs efficiënter zijn dan traditionele gasverwarming. Een win-winsituatie dus!

Airco kopen

Een goedkope airco kan op de lange termijn duurder uitpakken. Kies daarom voor duurzame oplossingen bij een erkende installateur. Bij Van den Brink Koeltechniek ben je verzekerd van de beste oplossingen. Wij zijn NVKL-erkend en F-gassen gecertificeerd, wat ervoor zorgt dat onze airco’s energiezuinig, stil en duurzaam zijn. Denk goed na over welke ruimtes je wilt koelen of verwarmen voordat je een airco aanschaft. Heb je advies nodig? We helpen je graag bij de aankoop en komen bij je thuis om je wensen en de mogelijkheden te bespreken. Een weloverwogen keuze maken is belangrijk. De prijzen voor een split-unit airco variëren tussen €1995 en €3000.

Ben je op zoek naar een airco installatie?

Maak een afspraak en vertel ons jouw wensen. Wij bespreken graag de mogelijkheden met je om een passende airco installatie voor jouw specifieke situatie te vinden.

Bel ons op via 038 – 333 27 35 of stuur een e-mail. Direct een offerte aanvragen kan natuurlijk ook.

Direct een offerte aanvragen