Een goed werkende airco in je appartement kan het verschil maken tussen zweten en genieten tijdens warme dagen. Toch zijn er wat extra zaken om rekening mee te houden als je in een appartement woont. Denk aan toestemming van de VvE, plaatsingsbeperkingen of de keuze voor het juiste systeem. In deze blog leggen we je stap voor stap uit waar je op moet letten bij het plaatsen van een airco in appartement.
Heb ik toestemming nodig van de VvE (Vereniging van Eigenaars) voor het plaatsen van een airco?
Ja, in bijna alle gevallen heb je toestemming nodig van de VvE als je een airco in je appartement wilt plaatsen. Dit geldt vooral als je een buitenunit wilt ophangen aan de gevel, op het balkon of op het dak. De buitenruimte is vaak gemeenschappelijk bezit, en daar mag je niet zomaar iets aan veranderen.
De VvE zal meestal vragen om een duidelijke omschrijving van het type airco, de locatie van de buitenunit en de geluidsproductie. Soms zijn er al regels of richtlijnen opgenomen in het huishoudelijk reglement. Goed om daar eerst even naar te kijken voordat je een systeem aanschaft.
– Goedkoop is duurkoop, ook bij het kiezen van een airconditioning –
Zijn er beperkingen qua geluid of plaatsing van de buitenunit?
Ja, zeker. Een airco in appartement moet aan specifieke eisen voldoen als het gaat om geluid en plaatsing. Buitenunits mogen bijvoorbeeld geen overlast veroorzaken voor buren of bewoners erboven. Er zijn wettelijke geluidsnormen, maar ook de VvE kan strengere eisen stellen.
Ook de plaatsing zelf is belangrijk. Een buitenunit mag niet zomaar aan de voorkant van het gebouw zichtbaar hangen. Vaak zijn er regels over waar je de unit mag plaatsen (zoals op het balkon, in een schacht of op het dak). In sommige gevallen moet je de installatie netjes afwerken of laten afschermen.
Kan ik een split-unit airco plaatsen, of is een mobiele airco een betere optie in mijn appartement?
Beide opties zijn mogelijk, maar ze hebben elk hun voor- en nadelen:
- Een split-unit airco is stiller, krachtiger en energiezuiniger. Deze bestaat uit een binnen- en buitenunit en is perfect geschikt voor permanente verkoeling en verwarming. Wel heb je dus toestemming en een goede plek voor de buitenunit nodig.
- Een mobiele airco heeft geen buitenunit, maar werkt met een afvoerslang die je uit het raam hangt. Dit is vaak toegestaan zonder toestemming, maar het rendement is lager. Daarbij maakt een mobiele airco meer geluid en verbruikt hij meer stroom.
Woon je in een appartement en wil je écht een duurzame en stille oplossing? Dan is een split-unit airco vaak de investering waard, mits je aan de voorwaarden kunt voldoen.
Advies nodig over een airco in jouw appartement?
Een airco in appartement plaatsen vraagt wat voorbereiding, maar levert veel op: rust, verkoeling en een aangenaam binnenklimaat. Bij Van den Brink Koeltechniek denken we graag met je mee. We bekijken wat technisch mogelijk is, stemmen af met jouw VvE (indien nodig) en zorgen voor een nette en stille installatie.
Wil je weten wat er mogelijk is in jouw appartement? Vraag vrijblijvend advies aan, we helpen je van aanvraag tot oplevering
Advies aan huis