Whatsapp icon

24-uurs service

Vakkundige monteurs

Snelle oplossingen

Terug

19/02/2024

Hoe werkt een airco?

Hoe vaak heb jij het je al afgevraagd tijdens een snikhete zomerdag: hoe werkt een airco nou eigenlijk? Jouw coole vriend werkt in essentie hetzelfde als een koelkast of diepvriezer, waarbij in samenwerking van diverse componenten warmte uit de ruimte wordt onttrokken en naar buiten wordt afgevoerd, of andersom bij het verwarmen van de ruimte. De samenwerking van deze onderdelen lijkt complex, maar wij leggen het je op een simpele manier uit in dit artikel.

Jouw airconditioner in de basis

Het verwarmen en koelen van jouw woon- of werkruimte is tegenwoordig niet meer dan één knop op jouw afstandsbediening of telefoon. Waarschijnlijk heb je dan ook niet door hoe geavanceerd de technologie is die jouw airconditioner met zich mee brengt. De kern van deze technologie ligt in de volgende vier stappen:

 • Het onttrekken van warmte uit de binnenlucht.
 • Het overbrengen van deze warmte naar buiten.
 • Het verspreiden van gekoelde lucht in de ruimte.
 • Het herhalen van deze cyclus.

Dit proces van verdampen en condenseren is hetzelfde voor alle airco-systemen, ongeacht het type. Er zijn echter wel verschillen in de werking tussen verschillende airco’s. Zo heeft een split airco zowel een buiten- als binnenunit(s), waarbij de buitenunit warmte afgeeft aan de buitenlucht en de binnenunit(s) de gekoelde lucht efficiënt verspreidt. Een monoblock airco combineert alle onderdelen in één binnenunit, wat de efficiëntie kan verminderen en meer geluid kan genereren. Mobiele airco’s bieden flexibiliteit in plaatsing, maar kunnen minder energie-efficiënt zijn en vereisen een goede afdichting om optimale koeling te garanderen.

Airconditioning Vaassen

Het aircosysteem aan het werk

Jouw airconditioner bestaat zogezegd uit verschillende belangrijke onderdelen die samenwerken om het proces te laten draaien. Een airconditioning kan dan ook jouw ruimte koelen, ventileren, en ontvochtigen. Om dit voor elkaar te krijgen zit in de airco een verdamper, die een speciale vloeistof, het koelmiddel, omzet in gas. Dit verdampingsproces onttrekt warmte uit de lucht, waardoor de lucht afkoelt. Tegelijkertijd wordt vocht uit de lucht gehaald, waardoor de uitgeblazen lucht droger is.

Vervolgens wordt het gasvormige koelmedium via een compressor naar de condensor geleid, waar het weer wordt omgezet in een vloeibare staat. Gedurende deze fase van condensatie, wordt de eerder opgenomen warmte door het koelmedium afgegeven aan de omgeving buiten. Dit gebeurt via de buitenunit bij split airconditioningssystemen, of eventueel door een afvoerslang bij monoblock en mobiele airco’s. Tegelijkertijd met het circuleren van de verdampte koelvloeistof door het leidingwerk van de airconditioner, zorgt een ventilator ervoor dat de afgekoelde lucht gelijkmatig door de hele ruimte wordt verspreid.

Het hele systeem werkt in een continue cyclus: het onttrekken van warmte uit de binnenlucht, het naar buiten transporteren van deze warmte, het verspreiden van de gekoelde lucht terug in de ruimte, en het herhalen van het proces. Dit maakt airconditioning een effectieve manier om de temperatuur in een kamer naar wens aan te passen, wat zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, ongeacht de buitentemperaturen.

Verwarmen met een airco

Naast het koelen van binnenruimtes, beschikken sommige airconditioningssystemen zoals de split airconditioners van Van den Brink Koeltechniek ook over de mogelijkheid om te verwarmen waardoor ze functioneren als lucht-luchtwarmtepompen. Zoals gezegd bestaan de meeste airconditioners uit een binnen en buitenunit. Bij het verwarmen van de ruimte haalt de buitenunit warmte uit de buitenlucht en draagt deze over aan het eerdergenoemde koudemiddel. Zelfs als het buiten vriest, kan er uit de buitenlucht nog warmte worden onttrokken. Eenmaal daar, gebruikt de binnenunit deze warmte om de lucht in de kamer op te warmen, waardoor één of meerdere ruimtes effectief worden verwarmd. Hoewel airco’s stroom verbruiken, kan dit opgevangen worden door het gebruik maken van zonnepanelen zodat je zowel jouw gas- als elektriciteitsrekening omlaag kan brengen.

Meer informatie over het verwarmen met airco?

Thuis of op de werkvloer

 1. 1

  Regel de temperatuur voor een aangenamere werk- en leefomgeving

 2. 2

  Verbeter de werkprestaties door een comfortabeler binnenklimaat

 3. 3

  Zowel in de zomer- als winter een optimale nachtrust

 4. 4

  Verbeter de luchtkwaliteit door het filteren van allergenen en bacteriën

 5. 5

  Een split unit airco is binnen 1 dag door ons geïnstalleerd

Mitsubishi Heavy Industries airco

De airconditioners van Mitsubishi Heavy Industries bieden niet alleen verkoeling tijdens de hete zomermaanden, maar zorgen ook voor warmte in de winter, terwijl ze tegelijkertijd de luchtkwaliteit in een ruimte verbeteren. Dit maakt ze ideaal voor elk soort ruimte, van privéwoningen tot commerciële ruimtes zoals winkels, kantoren en restaurants. Bespaar energiekosten en geniet van een perfect binnenklimaat met een Mitsubishi airco!

Mitsubishi Heavy Industries staat voorop in de verwarm- en koelindustrie door continue innovatie en ontwikkeling. Ontdek de duurzaamheid van Mitsubishi airco’s, die niet alleen energie besparen maar ook milieuvriendelijke koelmiddelen gebruiken. Kies voor flexibiliteit met bijvoorbeeld het minisplitsysteem, ideaal voor zowel particulieren als bedrijven. Bij Van den Brink Koeltechniek vind je advies, installatie, en onderhoud voor jouw airconditioners, zodat je het hele jaar door geniet van een ideaal klimaat.

Gratis adviesgesprek aan huis

Benieuwd naar de mogelijkheden van een (split) airco? Onze specialisten helpen je graag verder met een advies op maat.

Contact opnemen