Whatsapp icon

24-uurs service

Vakkundige monteurs

Snelle oplossingen

Terug

17/04/2024

Onderhoud aan je airco: is het echt nodig?

Jaarlijkse controles zoals een tandartsbezoek of de Apk-keuring van je auto zijn bij iedereen bekend. Zet een periodieke check-up van jouw airco maar in dit lijstje, want het goed onderhouden van je airco is net zo belangrijk! Het goed onderhouden van je airco zorgt namelijk niet alleen voor optimale koeling en verwarming, maar ook voor een gezondere lucht en lagere energiekosten. Onderhoud je je airco niet? Dan kunnen er storingen ontstaan, maar ook koel- en verwarmingsproblemen, hogere energiekosten én meer lawaai zijn een gevolg!

Wachttijd loopt op! Van den Brink Koeltechniek

Welk onderhoud heeft een airco nodig?

Regelmatig onderhoud aan een airco is essentieel voor een langdurige en efficiënte werking. Een jaarlijkse controle en schoonmaak door een gecertificeerde installateur zijn daarom erg belangrijk. Het onderhoud gebeurt volgens de eisen gesteld in de F-gassen wetgeving. Het onderhoud en eventuele bijzonderheden worden vervolgens genoteerd in een logboek. Dan weet een collega-monteur precies wat er gedaan is bij een volgend bezoek.

Tijdens deze controle wordt de airco uitgebreid geïnspecteerd. Hierbij worden onder meer de filters gereinigd of vervangen en de aansluitingen en systeembeveiliging gecontroleerd. Dit helpt om het koelvermogen te behouden, energiekosten te beperken en storingen te voorkomen. Daarnaast is regelmatig professioneel onderhoud nodig om de garantie van de airco geldig te houden. Bovendien zorgt een goed onderhouden airco voor een betere luchtkwaliteit in de ruimte, wat de gezondheid van de gebruikers ten goede komt. Tijdens het onderhoud kan ook de efficiëntie van het systeem worden geoptimaliseerd. Dit wordt gedaan door de condens afvoer te controleren en ervoor te zorgen dat alle mechanische onderdelen goed functioneren. Dit soort preventieve maatregelen vermindert de kans op grotere reparaties op lange termijn. Zo bespaar je op kosten en de levensduur van de installatie wordt verlengd.

Onderhoud buitendeel

  • Meten van drukken/stroom/temperatuur
  • Reinigen condensor
  • Controleren bedrading/isolatie/trillingen

Onderhoud binnendeel

  • Desinfecteren verdamper
  • Reinigen lekbak
  • Doorspoelen afvoer
  • Reinigen en controleren condens waterafvoerpomp

Service- en onderhoudscontract

Bij installatie van je airco-installatie kun je ervoor kiezen om een service- en onderhoudscontract met ons af te sluiten. We komen dan periodiek bij je langs om je airco te controleren. Maar ook bij storingen en reparatie staan we snel voor je deur.

Service- en onderhoudscontract

Welk onderhoud heeft een airco in de winter nodig?

In de winter wordt de airco meestal minder intensief gebruikt dan in de zomer, maar dit betekent niet dat het onderhoud overgeslagen kan worden. Een split of mulit split airco heeft naast een koel- ook een verwarmingsfunctie. Hierdoor is jouw airco ook in de wintermaanden actief. In de winter is het daarom belangrijk om de airco te beschermen tegen de kou. en te zorgen dat er geen water in de installatie achterblijft dat kan bevriezen en schade kan veroorzaken. Ook is het een goed moment om de staat van de filters en de buitenunit te controleren op opgehoopte bladeren of vuil, wat de efficiëntie kan verminderen. Op deze manier is jouw airco voorbereid op de koudere wintermaanden.

Hoe onderhoud ik een airco?

Het jaarlijks onderhouden van je airco is geen verplichting. Toch raden we het je sterk aan. Van den Brink Koeltechniek levert namelijk standaard 2 jaar garantie op de airco. Als er jaarlijks onderhoud door ons wordt gedaan zit er zelfs 5 jaar garantie op de installatie. Laat het onderhoud van je airco dan ook doen door een vakkundige installateur zoals de monteurs bij Van den Brink Koeltechniek. Wil je zelf een steentje bijdragen en het onderhoud van de buitenunit? Controleer dan de buitenunit op vuil en bladeren, deze kunnen de luchtstroom namelijk blokkeren. Wees daarbij voorzichtig met de koelvinnen; deze zijn kwetsbaar en kunnen makkelijk buigen of breken. Het is niet aan te raden om onderhoud aan je binnenunit zelf uit te voeren. Dit omdat de garantietermijn niet verlengt kan worden als er zelf onderhoud wordt uitgevoerd.